Durant el curs 2015-2016 s'ofereix només el 1r curs, no el 2n curs d'aquesta modalitat d'ensenyament.  
     
  Normativa.  
 

La normativa que regula la modalitat de formació professional dual és:

"Real Decreto 1529/2012, de 8 de noviembre, por el que se desarrolla el contrato para la formación y el aprendizaje y se establecen las bases de la formación profesional dual". [Normativa]

"Resolució de la consellera d’Educació, Cultura i Universitats de 10 de juny de 2015 per la qual s’aproven les instruccions per a l’organització i el funcionament dels programes formatius de formació professional del sistema educatiu que s’han d’impartir durant el curs 2015-2016 en la modalitat d’alternança amb l’activitat a l’empresa, anomenada formació professional dual". [Normativa]

Es recomana que les persones interessades consultin acuradament aquesta darrera normativa.

▲[Tornar a dalt]

 
     
  Informació matrícula modalitat dual (curs 2015-2016).  
 

REQUISITS DELS SOL·LICITANTS

Amb caràcter preferent aquesta modalitat de formació professional està adreçada a les persones que compleixen els següents requisits:

  1. Persones més grans de divuit anys (per a cicles formatius de grau superior) i menors de vint-i-vuit anys. Aquest límit màxim d’edat no és aplicable quan es tracti de persones amb discapacitat.
  2. Persones que puguin ser contractats laboralment mitjançant un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge, regulat pel "Real decreto" 1529/2012, de 8 de novembre. No poden accedir a aquesta modalitat les persones que no puguin subscriure un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge.
  3. Treballadors desocupats inscrits com a demandants en una oficina d’ocupació. Aquesta situació s'haurà de justificar documentalment abans de formalitzar el contracte laboral.
  4. Per a l’accés als cicles formatius de grau superior, tenir el títol de batxiller o equivalent.
  5. Tenir DNI o NIE en vigor.
  6. Tenir fixat el domicili de residència a les Illes Balears amb una antiguitat mínima de dos anys.

ALUMNES AMB PREFERÈNCIA:

  1. Poden presentar la sol·licitud d’admissió per cursar cicles formatius de formació professional dual, amb caràcter preferent a la resta de sol·licitants per cursar aquesta formació, les persones que presenten una proposta d’empresa per realitzar la formació professional dual, que tengui el vistiplau de l'IES Estacions com a empresa idònia per a la realització de la formació professional dual, a més de reunir els requisits d’accés establerts en aquestes Instruccions.
  2. En aquest cas, la persona interessada ha de sol·licitar la idoneïtat de l’empresa a l'IES Ses Estacions. La proposta d’idoneïtat d’empresa es pot trobar a la pàgina web de la Direcció General d’Ordenació, Innovació i Formació Professional (anar-hi).
  3. Les sol·licituds de Proposta d’idoneïtat d’empresa es poden presentar a l'IES Ses Estacions fins al dia 15 de setembre de 2015.

SOL·LICITUD D'ADMISSIÓ

  1. Les persones que poden demanar una plaça en aquesta modalitat de formació professional han d'emplenar un únic model de sol·licitud d'admissió. Aquí podreu trobar amb el model oficial de sol·licitud.
  2. A la sol·licitud s'ha d'adjuntar la següent documentació:
    • Si la persona interessada sol·licita l’admissió amb la proposta d’idoneïtat d’empresa, ha de presentar el vistiplau o certificat d’idoneïtat d’empresa atorgat per l'IES Ses Estacions.
    • Document oficial d'identificació de la persona que sol·licita la plaça (DNI o NIE), en vigor.
    • Documentació que acredita que, en el moment de presentar la sol·licitud, es tenen els requisits que li permeten accedir al cicle formatiu. Aquesta documentació ha d’incloure la nota mitjana que va obtenir en els estudis o en la prova d’accés que permet que accedeixi al cicle formatiu. A més, si s’ha cursat un batxillerat, hi ha de figurar la modalitat del batxillerat i les matèries que s’han cursat.
    • Certificat d'empadronament en algun municipi de les Illes Balears, amb una antiguitat mínima de dos anys.
    • Declaració jurada que declara sota jurament o promesa que no disposa de la qualificació professional obtinguda i reconeguda pel sistema de formació professional per a l’ocupació o del sistema educatiu, requerida per concertar un contracte en pràctiques per al lloc de feina objecte del contracte. Aquesta qualificació professional és: títol universitari o de formació professional de grau mitjà o superior del sistema educatiu o certificat de professionalitat (PQPI), que siguin de la mateixa família professional (Administració i Gestió).
    • Documents per a la baremació (si es tenen):
      • Cursos de formació (si es tenen): original i còpia de la documentació que acredita la realització de cursos de formació (degudament documentada amb la presentació del certificat o títol) directament relacionats amb el cicle formatiu o el sector productiu. En la documentació de formació que es presenti, hi ha de constar el nombre d’hores realitzades o cursades i la formació rebuda.
      • Experiència laboral (si es té):
        • Certificat de l'empresa o les empreses on s’ha adquirit l'experiència laboral, en què s'especifiqui la durada del contracte o dels contractes, l'activitat laboral desenvolupada i el període i nombre total d'hores que s'ha dedicat a aquella activitat, i el grup de cotització i la categoria o les categories professionals que va tenir. En el cas de treballadors que fan feina per compte propi, certificat d'alta en el cens d'obligats tributaris i una declaració de l'interessat sobre l'activitat laboral que desenvolupa.
        • Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de la mutualitat laboral a la qual s’estigués afiliat, en què s'esmenti l'empresa, el grup de cotització i el període de contractació, o si n'és el cas, el període de cotització en el règim especial de treballadors autònoms (informe de vida laboral).
      • Original i fotocòpia del certificat que acrediti els coneixements de llengua anglesa.
  3. El certificat d'una oficina d'ocupació en què consti que el sol·licitant és desocupat i està inscrit com a demandant de feina s'haurà de presentar abans de la formalització del contracte laboral. En el cas de que l'alumne no pogués presentar aquest certificat i, per tant, no pogués firmar el contracte per a la formació i l'aprenentatge, perdria el dret de continuar matriculat en la formació professional dual i se li donaria de baixa d'ofici.
  4. Les sol·licituds d’admissió amb tota la documentació s’han de presentar del 7 al 18 de setembre de 2015, ambdós inclosos, a la secretaria del centre.
  5. Del 21 de setembre a l'1 d'octubre es poden presentar sol·licituds fora de termini amb tota la documentació. Enllaç al formulari de sol·licitud.

MATRÍCULA

  1. Les llistes definitives de persones admeses i excloses es publicaran dia 28 de setembre.
  2. Les persones que a les llistes definitives hagin obtingut plaça hauran de fomalitzar la matrícula els dies 29 i 30 de setembre.
  3. Qui no es matriculi durant aquests dies es considera que renuncia a la plaça adjudicada i queda fora del procés d'admissió. No cal que sigui l'alumne qui dugui personalment els documents que es demanen; pot delegar en qualsevol altra persona.
 
     
  Contingut de la FP Dual.  
 
  1. La formació professional dual és el conjunt d’accions i iniciatives formatives mixtes, de feina i formació, que tenen per objecte la qualificació professional dels treballadors en un règim d’alternança d’activitat laboral en una empresa amb una activitat formativa rebuda en el marc del sistema de formació professional pel treball o del sistema educatiu.
  2. Aquesta oferta formativa, la qual implica un procés conjunt i coordinat de formació i treball, s’ha d’estendre al llarg de la durada del cicle formatiu i s’ha de formalitzar mitjançant la subscripció d’un contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge, d’acord amb la legislació laboral vigent que sigui d’aplicació.
  3. Amb la finalitat de facilitar l’alternança de la formació i l’aprenentatge amb l’activitat laboral en l’empresa, les activitats formatives derivades dels contractes per a la formació i l’aprenentatge han de combinar els ensenyaments presencials i a distància.

▲[Tornar a dalt]

 
     
  Durada i estructura curricular.  
 
  1. La formació professional dual s’ha d’estructurar en dos cursos acadèmics.
  2. La distribució horària setmanal ha de ser de 15 hores setmanals al centre educatiu de forma presencial i completada amb continguts i activitats a distància, juntament amb 25 hores setmanals de formació-treball a l’empresa. Amb caràcter general no es poden superar en còmput setmanal les 40 hores entre formació i treball efectiu.

▲[Tornar a dalt]

 
     
  Promoció.  
 
  1. Per poder cursar el segon curs, és necessari haver superat els mòduls professionals que comportin en el seu conjunt, almenys, el seixanta-set per cent de les hores del primer curs i, en qualsevol cas, s’han d’haver superat els mòduls professionals de suport inclosos, establerts en els desenvolupaments curriculars vigents.
  2. La superació del cicle formatiu requereix l’avaluació positiva de tots els mòduls que el componen. En aquest cas, es disposa del termini màxim establert en la normativa laboral vigent que regula el contracte per a la formació i l’aprenentatge, que determina una durada màxima de tres anys.
 
     
  Altres informacions.  
 

ANUL·LACIÓ DE MATRÍCULA I/O DE CONTRACTE LABORAL:

  1. BAIXA D'OFICI: Si una vegada iniciades les activitats formatives en el centre educatiu, s’observa que el rendiment formatiu d’un alumne o la seva actitud no són les adequades per a la superació dels diferents mòduls que componen el cicle formatiu o pel desenvolupament efectiu del treball, ni per a la subscripció del contracte de treball per a la formació i l’aprenentatge, la direcció del centre educatiu pot donar de baixa l’alumne en aquesta modalitat formativa.
    Una vegada iniciat el treball efectiu a l’empresa, si en la darrera convocatòria l’alumne o alumna no està en condicions de promocionar a segon curs, aquest queda fora del cicle formatiu en la modalitat dual sense reserva de plaça.
  2. ANUL·LACIÓ VOLUNTÀRIA: L’alumne pot demanar l’anul·lació voluntària de la matrícula en la modalitat de formació professional dual. La sol·licitud, degudament justificada, s’ha de fer per escrit i s’ha d’adreçar a la direcció del centre educatiu (formulari). L’alumne ha de comunicar aquesta anul·lació voluntària de la matrícula a l’empresa en la forma i temps que determini la normativa laboral vigent.
  3. ANUL·LACIÓ PER CESSAMENT DE CONTRACTE LABORAL: En el cas que el contracte per a la formació i l’aprenentatge finalitzi per qualsevol causa aliena a l’alumne, l'Administració educativa ha d’assignar una nova empresa a l’alumne per tal de possibilitar la continuïtat d’aquesta modalitat de formació. Si en aquest cas no es pot dur a terme la contractació per una altra empresa, l’alumne ha de rebre un certificat, expedit pel centre educatiu, dels mòduls professionals amb avaluació positiva.

MÒDUL DE FORMACIÓ EN CENTRES DE TREBALL:

L’alumne que participi en la modalitat de formació professional dual, amb l’avaluació positiva de tots el mòduls que conformen el cicle formatiu, està exempt de realitzar el mòdul Formació en centres de treball.

INCOMPATIBILITATS:

  1. Durant el mateix curs acadèmic, l’alumne no pot estar matriculat en un cicle formatiu de formació professional en règim presencial o a distància i en la modalitat dual.
  2. És possible estar matriculat en altres ensenyaments de caràcter oficial sempre que la distribució horària d’ambdues modalitats de formació així ho permetin.

VACANCES ESCOLARS I LABORALS:

  1. El període de vacances escolars en les activitats formatives desenvolupades en el centre eductiu ve determinat en la normativa que estableix el calendari escolar anual per als centres docents no universitaris de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
  2. El període de vacances laborals ve determinat en el contracte de treball signat, d’acord amb la normativa laboral vigent.
  3. Aquests dos terminis de descans o vacances no tenen necessàriament coincidència temporal.

▲[Tornar a dalt]